Logo pdt 01

Kerajaan telah memutuskan supaya Bahagian Pinjaman Perumahan, Perbendaharaan Malaysia (BPP) diperbadankan sebagai sebuah badan berkanun yang dinamakan sebagai Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). LPPSA akan mengambil alih fungsi pengurusan pinjaman perumahan Kerajaan yang kini dilaksanakan oleh BPP.

Bagi penubuhan LPPSA, satu Akta baru yang dikenali sebagai Akta Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam 2015 telah digubal dan diluluskan di Dewan Rakyat pada 6 April 2015 dan Dewan Negara pada 22 April 2015. Pengurusan pembiayaan perumahan Kerajaan di bawah LPPSA tidak melibatkan sebarang dasar baru dan perubahan terma Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan. Kemudahan yang dinikmati oleh penjawat awam seperti jumlah kelayakan pinjaman, kadar faedah ke atas pinjaman perumahan sebanyak 4% dan kemudahan-kemudahan lain adalah dikekalkan.

ALAMAT KAMI

PEJABAT DAERAH DAN TANAH JERANTUT
Kompleks Pejabat-Pejabat Kerajaan
27000 Jerantut
Pahang Darul Makmur

No. Tel : 09-2663511 
No. Faks : 09-2665513

Emel : pdjrt[at]pahang[dot]gov[dot]my

 

QR KOD MOBILE WEB

Layari Portal Pentadbiran Tanah versi mudah alih menerusi telefon bimbit dengan hanya melayari laman http://pdtjerantut.pahang.gov.my atau imbas QR kod di bawah :

qrcode

PAUTAN AGENSI

1malaysiabpajpaksnmampumscmygovmygovMobilepemudahspasprphg

IKUTI KAMI

  facebook icontwitter 2youtubew3c    

PEJABAT DAERAH & TANAH

KAUNTER PELAWAT

  • Kemaskini Terakhir : 28 November 2017.