Logo pdt 01

Taman Negara Pahang | Makam Mat Kilau | Hutan Lipur Lata Meraung | Taman Warisan Gua Kota Gelanggi | Gunung Benom Makam Pawang Nong

MAKAM MAT KILAU

Mat Kilau dipercayai dilahirkan pada tahun 1865/1866 di Kampung Masjid Pulau Tawar, Jerantut, Pahang di dalam zaman pemerintahan Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah. Nama penuh beliau ialah Mat Kilau bin Imam Rasu @ Tok Gajah. Ibu beliau ialah Mahda iaitu anak kepada Tok Kaut Burau. Mat Kilau pandai mengaji, berzanji dan berdikir maulud serta belajar berdikir rebana yang dikenali sebagai 'Dikir Pahang'. Hobi Mat Kilau adalah bermain gasing dan berlaga buah keras sehingga sentiasa menjadi juara di kampung beliau. Apabila berusia lebih kurang 20 tahun, Mat Kilau berkahwin dengan seorang gadis yang bernama Yang Chik binti Imam Daud, Kampung Kedondong. Hasil perkahwinan ini, Mat Kilau telah dikurniakan tiga orang anak. Mat Kilau merupakan antara pahlawan-pahlawan Pahang yang terkenal.

17P3140049 matkilau

 

ALAMAT KAMI

PEJABAT DAERAH DAN TANAH JERANTUT
Kompleks Pejabat-Pejabat Kerajaan
27000 Jerantut
Pahang Darul Makmur

No. Tel : 09-2663511 
No. Faks : 09-2665513

Emel : pdjrt[at]pahang[dot]gov[dot]my

 

QR KOD MOBILE WEB

Layari Portal Pentadbiran Tanah versi mudah alih menerusi telefon bimbit dengan hanya melayari laman http://pdtjerantut.pahang.gov.my atau imbas QR kod di bawah :

qrcode

PAUTAN AGENSI

1malaysiabpajpaksnmampumscmygovmygovMobilepemudahspasprphg

IKUTI KAMI

  facebook icontwitter 2youtubew3c    

PEJABAT DAERAH & TANAH

KAUNTER PELAWAT

  • Kemaskini Terakhir : 11 January 2018.