Gunung Benom

Gunung Benom merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Pahang Darul Makmur. Gunung Benom mempunyai ketinggian setinggi 2,107 meter atau 6913 kaki dari aras laut. Gunung Benom mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane dan hutan Ericaceous atau hutan gunung.

Gunung Benom merupakan gunung yang kedua tertinggi di Pahang selepas Gunung Tahan dan merupakan puncak gunung yang kesepuluh tertinggi di Semenanjung Malaysia. Banjaran Benom ini terletak di antara sempadan dua daerah iaitu sempadan daerah Jerantut dan daerah Raub. Gunung ini boleh didaki menerusi tiga cara iaitu dari Sungai Klau di Raub, dari Kampung Ulu Cheka di Jerantut dan dari perkampungan orang asli di Kampung Damak, Jerantut. Pendakian menerusi Sungai Klau lebih cepat untuk sampai ke puncak kira-kira 2 atau 3 jam. Manakala pendakian agak sukar dan jauh menerusi Kampung Ulu Cheka di sebelah Jerantut. Pendakian menerusi Sungai Klau di raub adalah menerusi laluan air terjun Lata Berumbum.

Jika pendakian menerusi Kampung Ulu Cheka pula, pendakian akan bermula dari Kampung Tengah, Ulu Cheka dan untuk sampai ke kawasan pendakian perlulah melalui perkampungan kecil di Kampung Damak menuju ke Kampung Ulu Cheka sehinggalah sampai di Kampung Tengah Mukim Ulu Cheka, Jerantut. Melalui Kampung Tengah ini, pendakian agak sukar dan terpaksa menempuh bukit yang tinggi serta dipenuhi pelbagai spesis tumbuhan.

Tarikh Kemaskini: 22/09/2020 10:42:00

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 1066 kali.


Kembali ke Atas