Makam Pawang Nong

Pawang Nong atau nama sebenar beliau ialah Haji Nong Taib bin Santan adalah merupakan Pawang Diraja Negeri Pahang suatu masa dahulu. Beliau adalah pengikut serta dikatakan pernah menuntut dengan pahlawan Pahang yang terkenal iaitu Mat Kilau yang berjuang menentang penjajah suatu ketika dahulu di sebelah Kampung Ulu Cheka, Jerantut, Pahang.

Beliau telah dilahirkan di Kampung Sempiat, Tanjung Besar, Benta, Kuala Lipis pada tahun 1874 dan beliau telah meninggal dunia pada 10 November 1977 di Kampung Ulu Cheka. Makam beliau boleh dilawati di perkarangan Masjid Kampung Ulu Cheka, Jerantut. Beliau mempunyai dua orang isteri serta dikurniakan 11 orang anak. Isteri pertama beliau bernama Patam Mat Sama yang dikurniakan 8 orang anak. Manakala isteri kedua beliau bernama Hajah Halimat binti Mak Long yang dikurniakan 3 orang anak.

Beliau merupakan pengasas atau pembuka Kampung Ulu Cheka bersama 7 orang kawannya pada 7 Julai 1907. Beliau dilantik sebagai Ketua Kampung pertama sehingga tahun 1966. Beliau juga merupakan pengasas Masjid Kampung Ulu Cheka serta merupakan Pawang Utama di kampung ini dan menjadi Pawang Diraja. Selain itu, beliau juga merupakan pengasas seni silat cekap di Kampung Ulu Cheka serta merupakan Pahlawan Melayu Pahang yang menentang penjajahan komunis dan tentera Jepun di daerah ini. Di kalang penduduk setempat yang rapat memanggilnya dengan gelaran Aki We atau Moyang We.

Selain dari kebolehan beliau mengubati pelbagai jenis penyakit dengan menggunakan kaedah perubatan tradisional, beliau juga merupakan seorang pendekar silap cekap dan diceritakan mempunyai ilmu kebal serta ilmu kalis beli. Dari sumber lisan orang tua dahulukala pernah menceritakan bahawa Pawang Nong pernah ditangkap komunis lalu dirantai tangan beliau dengan besi, namun dengan kehebatan ilmu yang beliau ada dengan mudah sahaja melepaskan rantaian atau ikatan besi tersebut. Beliau juga pernah ditembak namun pelurunya hanya memasuki poket baju yang beliau pakai sahaja tanpa dapat mencederakan beliau. Dikatakan juga beliaulah yang berjaya menangkap orang minyak yang berleluasa di sekitar perkampungan Ulu Cheka dan Kampung Damak suatu masa dahulu.

Dikhabarkan juga melalui cerita lisan orang tua-tua dahulukala bahawa ketika zaman penjajahan tentera jepun, beliau berjaya memagari dari dilihat atau dicerobohi oleh tentera Jepun untuk memasuki kawasan perkampungan dari Kampung Damak sehinggalah ke Kampung Ulu Cheka. Oleh kerana kemasyhuran nama beliau ketika itu, ramai yang datang untuk belajar dan berguru dengan beliau khususnya dalam bidang perubatan tradisional.

Makam beliau boleh dilawati di Masjid Kampung Ulu Cheka, Jerantut, Pahang. Atas jasa-jasa beliau ini sebuah sekolah rendah kebangsaan dinamakan sebagai Sekolah Rendah Kebangsaan Pawang Nong Ulu Cheka bagi mengingati dan mengenang jasa beliau dalam mempertahankan dan memperjuangkan orang-orang Melayu suatu masa dahulu.

Tarikh Kemaskini: 22/09/2020 10:42:00

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 965 kali.


Kembali ke Atas