Taman Negara Pahang

Taman Negara Pahang dibuka pada 1938/1939 sebagai Taman Negara King George V. Ia kemudian dinamakan sebagai Taman Negara selepas kemerdekaan. Keluasan kawasan Taman Negara ialah 4,343 km2.

Taman Negara terletak di antara sempadan 3 negeri iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan, yang mana masing-masing memiliki kawasan milik sendiri. Taman Negara Pahang merupakan yang terbesar dengan keluasan 2,477 km2, diikuti oleh Taman Negara Kelantan dan Taman Negara Terengganu.

Terdapat banyak daya tarikan dari segi geologikal dan biologikal di taman ini. Gunung Tahan merupakan titik tertinggi di Semenanjung Malaysia terletak di Taman Negara. Pendaki boleh menggunakan Kuala Tahan atau Merapoh sebagai titik permulaan ekspedisi pendakian itu. Taman Negara ini mempunyai banyak haiwan mamalia yang jarang ditemui dan semakin pupus seperti harimau, tenuk, gajah, rusa, pelanduk dan seladang. Sungai Tahan menjadi kawasan habitat kepada Ikan Kelah, sejenis ikan pertandingan.

Daya tarikan lain boleh ditemui di Kuala Tahan termasuk Canopy Walk, Gua Telinga, Sungai Tabung, Kelah Sanctuary dan Lata Berkoh. Pengunjung dapat menikmati keindahan hutan hujan tropika, kicauan burung ataupun merentas hutan dan pemandangan sungai ketika melalui Sungai Tahan. Semua pengunjung mesti mendapatkan kebenaran/permit daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara sebelum menjejakkan kaki ke Taman Negara.

Tarikh Kemaskini: 22/09/2020 10:41:59

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 2505 kali.


Kembali ke Atas